Latest Blogposts

Vooroordelen van tijdregistratie

Tijdregistratie heeft voor veel mensen een zware lading, dit is vaak gebaseerd op vooroordelen. Hierbij zal ik een aantal van deze vooroordelen bespreken en weerleggen.

 

Prikklok

Prikklok roept meteen het beeld op van een klok met kaarten en waar de medewerkers bij binnenkomt en vertrek hun eigen stempelkaart in de klok moeten stoppen waarbij de klok de tijd en de datum op de kaart stempelt.

Prikklokken komen nog steeds wel voor maar verdwijnen met grote schreden. Dergelijke systemen zijn arbeidsintensief in de verwerking en bieden niet meer de informatie die door werkgevers en werknemers wordtĀ gevraagd.

Controle middel

In het verleden werd tijdregistratie vooral gebruikt als controle middel. Natuur is het een controle middel maar wel een die door zowel werkgever als werknemer kan worden gebruikt.

Conflicten tussen werknemer en werkgever als er een andere beleving is van de gemaakte uren en overuren of van het vakantie tegoed.

Niet meer van deze tijd

De arbeidsmarkt veranderd, met " Het Nieuwe Werken" worden de arbeidstijden flexibel en wordt thuiswerken gestimuleerd. Hierdoor voldoet het registreren van de aanwezigheid niet meer aan de behoefte.

Niet bij alle bedrijven en ook niet voor alle medewerkers zijn deze nieuwe regelingen toepasbaar en de noodzaak voor registratie van verlof en andere absenties blijft. Vaak is een andere manier van verantwoording toch gewenst.

De medewerkers willen het niet

Deze opmerking hoor ik vaak van de directie. Mijn ervaring is echter dat de medewerkers er vaak geen problemen mee hebben en zien tijdregistratie als een objectief hulpmiddel.

Wij zijn te klein voor tijdregistratie

Of een organisatie te klein is speelt mijn inziens geen rol, elk bedrijf waar gewerkt wordt zullen de contractueel te werken uren vastgelegd dienen te worden. Bij een bedrijf met vaste werktijden kan een absentie registratie voldoende zijn. Kosten speelt vaak een grotere rol. Voor elk budget is er tegenwoordig een systeem te krijgen.

 

 

 

0 reacties op “Vooroordelen van tijdregistratie

Plaats een reactie


*